Drinkt jouw (overprikkelde) kind genoeg GEZOND(?!) water? Wat is de relatie tussen water en overprikkeling?

shutterstock_60377374

Water is van levensbelang. Een volwassen lichaam bestaat voor tweederde deel uit water. Een kinderlichaam bestaat, relatief gezien, uit nog meer water. Water is essentieel voor het goed functioneren van het hele lichaam, in het bijzonder van de hersenen en zenuwen.

Water speelt een belangrijke rol in de mate van ontvankelijkheid van het zenuwstelsel voor prikkels. En dan te weten dat een hooggevoelig kind per definitie een gevoelig zenuwstelsel heeft. En dus snel overprikkeld kan raken. Een kind dat te weinig water drinkt, raakt bij voorbaat snel(ler) overprikkeld.

Water bevordert de gezondheidstoestand van hersenen en zenuwen en daardoor het efficiënt opslaan en reproduceren van informatie. Verantwoord water drinken verbetert de concentratie en de coördinatie, vermindert stress voor het lichaam en geeft een verbetering in de communicatie en in sociaal-emotionele vaardigheden. Tijdens toetsen, proefwerken en examens is water onmisbaar: laat het kind voor en tijdens deze toetsingen continu kleine hoeveelheden water drinken.

 

Elke vorm van stress door overprikkeling onttrekt water aan het lichaam. In al die gevallen dient zelfs extra water gedronken te worden. Water kan het best in kleine hoeveelheden verspreid over de dag gedronken worden. Bij voorkeur water op kamertemperatuur. Dit is namelijk de temperatuur waarbij het lichaam het beste water op kan nemen.

 

Gezond water

Het belang van voldoende water drinken is groot. Het belang van GEZOND water drinken is echter nog groter. In mijn praktijk voor Kindigo® Therapie constateer ik steeds vaker dat kinderen belast zijn met zware metalen onder meer afkomstig uit kraanwater. En wat te denken van kinderen (en volwassenen) die gevoelig reageren op en belast zijn met xeno-oestrogenen. Dit zijn ‘nep-vrouwelijke hormonen’ die in het lichaam functioneren als vrouwelijke hormonen en (ernstige) klachten kunnen veroorzaken. Denk aan het te vroeg inzetten van de puberteit, hormonale problemen, acne, gedragsproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, prostaatkanker, borstkanker, overgangsklachten. Deze xeno-oestrogenen zitten in kraanwater (resten van de anti-conceptiepil), maar vooral ook in het plastic van de bronwaterflesjes. In dit plastic zit het giftige BPA als xeno-oestrogeen. BPA komt vrij uit het plastic op het moment dat het plastic warm wordt. Kraanwater en water uit plastic flesjes bieden GEEN gezond water.

 

Tips

  • Laat nooit plastic flessen in de zon liggen
  • Drink water uit BPA-vrije flessen (bijvoorbeeld de Dopperflessen, te koop bij de Wereldwinkel
  • Drink geen hete koffie of thee uit plastic bekertjes
  • Gebruik geen plastic bakjes in de oven voor het opwarmen van eten
  • Laat geen plastic (water)flessen achter in een warme auto
  • Kook geen water in een plastic waterkoker. Een goed alternatief is een glazen waterkoker
  • Met een hydranome waterfles kun je elke dag perfect bijhouden hoeveel water je drinkt

 

Last but not least tip

Drink GEZUIVERD water uit een waterzuiveringsapparaat. Dit apparaat zuivert en vitaliseert het water. Het verwijdert tevens zware metalen, resten van antibiotica/antidepressiva/de anti-conceptiepil uit het kraanwater. Daarnaast verhoogt het de pH van het water en voegt het mineralen toe. Voor meer informatie kijk op Webwinkel Het Lichtje.

Wil je meer weten over water (voeding) en afvalstoffen zoals xeno-oestrogenen als bron van interne overprikkeling? Deze info is na te lezen in het boek ‘Kinderen bewust (op)voeden’.

Karin_Janssen

Drs. K.M.W. (Karin) Janssen studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Ze verdiepte zich in tal van andere geneeswijzen. Ze pleit voor holistische geneeskunde: er is zoveel meer mogelijk na of naast het reguliere circuit. Vanuit die passie ontwikkelde ze de Kindigo® therapie. Gedurende ruim 20 jaar heeft zij een praktijk in Son (nabij Eindhoven). Ze behandelt zowel volwassenen als kinderen: www.renascor.nl.

Karin is auteur van het boek ‘Kinderen bewust (op)voeden’. Voor meer informatie: www.kinderenbewustopvoeden.nl

Wil je als eerste op de hoogte zijn van een nieuw blog? Voel je welkom bij de Facebookgroep ‘Kinderen bewust (op)voeden’. Aanmelden kan via deze link

Disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *