KinderHARTjes blij maken … :-)

Cover_Prikkelstorm_origineel

Dagelijks komen er HARTverwarmende reacties binnen op mijn recent verschenen boek ‘Prikkelstorm’ (een boek speciaal voor kinderen). Een daarvan wil ik vandaag met jullie delen … omdat ik hoop dat elk kind in Nederland opgroeit met het boek ‘Prikkelstorm’.

**************

Het boek ‘Prikkelstorm’ en mijn gevoelige zoon

Een aantal weken geleden heb ik samen met mijn zoontje (6 jaar) het boek ‘Prikkelstorm’ van Karin Janssen gelezen. Ik had het zelf ook nog niet gelezen, dus we gingen het samen beleven. Mijn zoontje houdt niet zo van lezen en is erg kieskeurig als het om de ‘te-lezen-boeken’ gaat. Elke avond gaan we er samen een kwartiertje voor zitten. Deze keer stond ‘Prikkelstorm’ op de planning en ik was al blij dat hij aan het boek wilde beginnen. Het geheugenspel dat bij het boek hoort en dat hij al had zien liggen was dan ook een goede motivator. (Want dat zouden we pas spelen als we het boek gelezen hadden). Allebei nieuwsgierig begonnen we aan het boek.

Al bij het eerste hoofdstuk valt de prachtige plaat op die bij het verhaal staat. Terwijl ik voorlees bestudeert mijn zoontje aandachtig deze plaat en de overige tekeningen terwijl hij luistert. Ik merk aan hem dat het hem echt interesseert. Hij stelt vragen over de tekst, reageert als hij dingen herkent en is er met zijn aandacht helemaal bij. Ook de dagen erop blijft hij interesse houden in het boek. Tijdens de derde avond dat we aan het lezen zijn zegt hij: ‘Het lijkt wel alsof dit boek over mij en mijn broertje (2 jaar) gaat.’  Soms moet hij ook erg lachen en zegt dan dingen zoals: ’Haha, mama, die prikkel heb jij altijd’. En het allermooiste vind ik wel dat hij tijdens het lezen nu ook zelf gaat vertellen over zijn eigen ervaringen, bijvoorbeeld op school. Door de (h)erkenning en de woorden die er aan alle prikkels gegeven worden in het boek lijkt hij zijn eigen belevingen ook beter te kunnen plaatsen en verwoorden.

Na een aantal dagen hebben we het boek uit en spelen we het geheugenspel. Mijn zoontje kan de prikkels van bijna alle kaartjes benoemen en hij stelt voor om het boek erbij te houden om de kaartjes op te zoeken die we niet meer weten.

Een aantal weken nadat het boek uit is vertelt mijn zoontje weer openhartig over een gebeurtenis op school. Ik viel van de ene verbazing in de andere door de prachtige antwoorden die hij mij gaf. Hieronder heb ik ons gesprek uitgewerkt:

‘Mama, ik had vandaag een nare-schoolprikkel’.
Ik vroeg wat er was gebeurd waardoor die nare-schoolprikkel was ontstaan.
‘Er is niet echt iets gebeurd, maar mijn beste vriendje had heel veel nare-schoolprikkels vandaag. Ik denk dat ik daardoor ook een nare-schoolprikkel kreeg, maar niet zo erg als mijn vriendje.’
‘O,’
zegt hij daarna verbaasd, ‘dan ben ik dus niet in mijn eigen mandje gebleven, maar ben ik in die van mijn vriendje gaan zitten.’
Ik bevestig dat dit waarschijnlijk gebeurd is en ik vraag hem hoe hij er nu volgende keer voor kan zorgen dat hij wel in zijn eigen mandje blijft.
Hij denkt even na en antwoordt dan: ‘Dan moet ik heel goed voor mezelf zorgen’.
Ik vind dat echt een top-antwoord, ik had het zelf niet bedacht. Ik vraag hem nog wel wat hij dan kan doen om goed voor zichzelf te zorgen.
En dan antwoordt hij: ‘Dan ga ik mezelf gewoon heel erg lief vinden’.

Ik vind het echt verbazingwekkend wat ‘Prikkelstorm’ met mijn zoontje gedaan heeft. Dit boek heeft hem zelfvertrouwen gegeven, waardoor hij veel opener is geworden, zichzelf ook beter begrijpt en heeft geleerd dat al die gevoelens er dus gewoon mogen zijn. Ik ben Karin erg dankbaar voor het schrijven van ‘Prikkelstorm’. Ik hoop dat nog heel veel kinderen er net zo veel plezier en baat bij hebben als mijn zoontje.

***********

Naast het boek ‘Prikkelstorm’ ontwikkelde ik het Prikkelstorm geheugenspel (uitsluitend verkrijgbaar via webwinkel Het Lichtje) en de Prikkestorm coachingskaarten.

Meer info: www.prikkelstorm.nl

Karin_Janssen

Drs. K.M.W. (Karin) Janssen studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Ze verdiepte zich in tal van andere geneeswijzen. Ze pleit voor holistische geneeskunde: er is zoveel meer mogelijk na of naast het reguliere circuit. Vanuit die passie ontwikkelde ze de Kindigo® therapie. Gedurende ruim 20 jaar heeft zij een praktijk in Son (nabij Eindhoven). Ze behandelt zowel volwassenen als kinderen: www.renascor.nl.

Karin is auteur van het boek ‘Kinderen bewust (op)voeden’, ‘Overprikkeling bij Kinderen’ en ‘Prikkelstorm’ (een boek speciaal voor kinderen).
 www.kinderenbewustopvoeden.nl
www.overprikkelingbijkinderen.nl
www.prikkelstorm.nl

Wil je als eerste op de hoogte zijn van een nieuw blog? Voel je welkom bij de Facebookgroep ‘Kinderen bewust (op)voeden’. Aanmelden kan via deze link

Disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *